Training op locatie

Communiceren met ouders en verzorgers van kinderen

Een goede verstandhouding tussen ouder en leerkracht draagt bij aan een positief leerklimaat van het kind en aan het maken van de juiste keuzes. Waarbij oudersvanuit emoties kunnen reageren, is het de taak van de leerkracht zo objectief en effectief mogelijk te handelen. Met de juiste communicatieve vaardigheden houdt de leerkracht grip op dit proces tijdens gesprekken met ouders en verzorgers.

Het resultaat zijn gesprekken waarbij ouders en leerkracht goed overwogen besluiten kunnen nemen, die in het belang zijn van het kind. Door niet te verzanden in emoties en de gesprekken positief af te ronden, neemt daarnaast de tevredenheid bij ouders toe, hetgeen het imago van de instelling goed doet. Voor de leerkracht zelf draagt een goed en prettig onderhoud met ouders en verzorgers bij aan het eigen werkplezier.

De aangeboden modules zijn dan ook gericht op effectief communiceren en specifiek de communicatie met ouders en verzorgers.

Als gesprekken niet prettig verlopen, levert dit onvrede bij ouders op en heeft dat ook effect op jou als leerkracht. Met de juiste technieken en vaardigheden krijg je meer grip op het verloop van een gesprek, waardoor het voeren hiervan een stuk makkelijker wordt.

In de eerste module krijg je inzicht in communicatieprocessen. Dit helpt je om op effectieve wijze je gedrag en communicatie aan te passen. Hierdoor kun je een gesprek zodanig sturen, dat deze bevredigend is voor zowel de ouders als voor jezelf. De geleerde technieken kun je natuurlijk ook toepassen in andere situaties waarbij communicatie centraal staat.

Na deze module:

  • Heb je inzicht in welke factoren de communicatie tussen mensen beïnvloeden
  • Weet je welke onbewuste processen bij ouders en bij jezelf spelen tijdens gesprekken en welk effect dit heeft op het gedrag
  • Heb je technieken geleerd om zelf uit de emotie van de ouder te blijven
  • Heb je vaardigheden opgedaan om een gesprek positief af te ronden
De tweede module is een verdieping op de eerste module. Je neemt je eigen manier van communiceren onder de loep, waarbij je gebruik maakt van je ervaringen uit de praktijk. We kijken naar hoe je gesprekken beter kunt sturen, hoe je goed kunt aansluiten of aanhaken bij de ouders, bijvoorbeeld door taalgebruik, en hoe je effectief om kunt gaan met emoties van ouders.

Na deze module:

  • Heb je inzicht in welke vaardigheden je kan verbeteren
  • Heb je technieken geleerd om gesprekken te kunnen sturen
  • Weet je hoe je kunt schakelen van emotie naar inhoud, zodat je je kunt richten op het doel van het gesprek
De modules zijn zo ingericht dat de training tijdens een halve dag van de studie dag kunnen worden gegeven op locatie.

Bij een training op locatie kunnen de leerkrachten direct antwoord krijgen op de vragen die ze hebben over de situaties die zich op school afspelen.

Elke school heeft zijn eigen unieke ouders die weer op een andere manier aandacht vragen. Zo heeft een school in de stad een andere manier van communiceren met ouders dan een school in een dorp.

Tijdens het kennismakingsgesprek met de directie en de leerkrachten nemen we deze eigenschappen door, zodat de training helemaal aansluit op de situatie van uw school. En de leerkrachten direct de kennis in de praktijk kunnen brengen.

Extra
Wanneer een leerkracht de training op locatie heeft gevolgd krijgt hij/zij ook toegang tot de online training en het besloten forum waar de leerkrachten hun vragen kunnen stellen aan elkaar en de trainer.

Per module zijn de kosten €750,- exclusief btw en reiskosten. Voor maximaal 16 leerkrachten.

Vul voor een offerte op maat hieronder u gegevens in en wij nemen contact met u op.

Aanvraag